11 Nisan 2019 Perşembe

Mesleklerin iş Bulma Oranları


     Mesleklerin İş Bulma Oranları


Ülkemizde ve dünyada lise eğitimini tamamlayan insanlar meslek edinmek amacıyla arklı alanlarda kendilerini geliştirmeye başlarlar. Meslek edinmek için açılan eğitim kurumlarının başında üniversiteler gelmektedir. Üniversitelerde okutulan bölümlerde mezun olunca insanlar farklı alanlarda uzmanlaşarak sosyal hayatta iş ararlar. Fakat üniversitelerde okutulan her bölümden mezun olan insanlar hemen iş bulamayabilir..

İşte İş Bulma Oranı En Yüksek olan Meslekler;

1- Veteriner Hekimlik; Ülkemizde çok fazla talep edilen bir bölüm olmasa da Veteriner Hekimlik iş bulma açısından son derece kolay bölümlerden birisidir. Hayvanlarla ilgilenmeyi seven gençlerin tercih etmelerinde fayda olduğunu düşünüyorum, zira yapılan araştırmalara göre ülkemizde veteriner fakültesinden mezun olanların yüzde 80,1'i iş bulmuştur ve bu çok önemli bir orandır. Beş yıl eğitim veren veteriner fakültesinin okumak belki biraz zor ama okuduktan sonra iş bulma oranı oldukça yüksek.

2- Mühendislik : Üniversitelerin hemen hemen hepsinde mühendislik fakülteleri ve bunların farklı bölümleri mevcuttur. Mühendislik fakültesini bitirince mühendis olmak her gencin hayali olabilir ama her isteyen hemen mühendis olamayabilir. İstihdam açısından büyük  yüzde 79'luk bir istihdam oranına sahip olan mühendislik sektörünün bazı bölümleri ülkemizde gereken değeri görmemektedir. Genel olarak bakıldığında bu sektörün istihdam oranı da çok yüksektir.

3- Sağlık Hizmetleri; Vazgeçilmez bir sektör olan sağlık sektörüne hizmet eden yüz binlerce insan var. Son yıllarda ülkemizin atılım yaptığı sağlık sektörü her geçen yıl hızla büyümekte ve bu büyümeye bağlı olarak istihdam oranını artırmaktadır. Ülkemizde yüzde 75,4'lük bir istihdam oranına sahip olan sağlık hizmetleri sektöründe çalışmak isteyen insan sayısı da azımsanmayacak derecededir.  
İstihdam


4- Hukuk; insanların huzur ve sükun içindende yaşamaları için gerekli olan hukuk sistemini yürütme işi hukukçulara düşmektedir. Yüzde 74,4 lük istihdam oranına sahip olan bu sektörün önceleri ise avukatlıktır. Hakim, savcı, avukat gibi unvanlara sahip olan hukukçular ülkemizde yoğun şekilde çalışmakta ve iş bulmakta çok fazla güçlük çekmemektedirler. 

5- Güvenlik Hizmetleri: yaşamın her alanında ihtiyaç duyulan güvenlik hizmetlerini birçok iş koku yönetmektedir. Başta polis ve asker olmak üzere özel güvenlik firmaları da bu hizmeti vermektedirler. Sosyal hayatta her insan güvenli şekilde yaşama hakkına sahiptir. Fakat güvenlik sağlamak için de bazı önemlerin alınması gerekir. Bu önlemleri almayı amaçlayan güvenlik sektörünün istihdam oranı ise yüzde 74.1'dir. 

Yukarıda açıkladıklarımızın dışında da elbette birçok hizmet alanı vardır yüksek istihdam oranına sahip. 

Ülkemizde tüm sektörlerde iş bulmak mümkündür benim fikrimce. Önemli olan alanında farklı olmak alanında uzman olmaktır. En iyi olmak en yüksek istihdam oranına sahip alanda bile şarttır. 
 İş bulmak ve çalışmak çok önemlidir fakat iş ahlakı daha önemlidir. Hangi iş olursa olsun bir ahlak ve disiplin içinde çalışmak son derece önemli ve son derece gereklidir. 

Bildiğiniz ve birçok kimsenin farkında bile olmadığı birçok iş sektörü olduğundan eminim. Sizler de bildiğiniz iş kollarını bizlerle paylaşırsanız memnun oluruz.

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Manşet