Manşet

Slider

16 Nisan 2020 Perşembe

ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİNDE 5 TEMEL PROBLEM



5 Temel Problem;

          Üniversitelerin birçoğunda mühendislik fakültelerinde lisans programı olarak açılmış olan Çevre mühendisliği bölümlerinde binlerce öğrenci eğitim almaktadır. Aynı zamanda binlerce öğrenci de mezun olmuş bulunmaktadır. Büyük bir şevkle tercih edilen çevre mühendisliği bölümümüzün de bazı önemli sorunları bulunmaktadır. Okurken pek karşılaşmasak da artık meslek hayatının içine girdiğimiz zaman karşılaşacağımız sorunlar ve daha çok aslında mesleğe girme aşamasında karşılaşacağımız sorunlar mevcut. Bu yazımda sizlerle gerek kendi karşılaştığım, gerekse karşılaşanlardan dinlediğim bazı sorunlardan bahsedeceğim.

Arıtma Tesisi


 
1-      Kamuya Atanma Problemi: üniversiteyi bitiren herkesin günümüzde ilk hedefi her zaman kamu sektörü olmuştur. Kamu sektörünün rahatlığı ve bu sektörde alınan maaş herkesi cezbedecek niteliktedir. Fakat kamuya maalesef atama sayılarımız diğer birçok bölüme göre çok düşük sayılardadır. Esasında kamunun çevre mühendislerine ihtiyacı vardır, fakat ne sebepten ise bilinmez kamuya alımlarımız düşük sayılarda seyretmektedir. Kpss çalışarak kamuya atanmak isteyen değerli arkadaşlarımın asla ümitsizliğe kapılmamasını söylemek isterim ki şöyle de bir avantajımız var; alım sayısı daha fazla olan birçok bölüm öğrencilerinden daha düşük puanlar ile kamuya atanma şansımız da bulunmaktadır. Ümitsizlik yok çalışmaya devam…
 



2-      Meslek İtibarı: En önemli sorunlardan biri bu mesleğimizin itibarı. Gördüğüm ve birçok mühendis arkadaştan dinlediğim kadarı ile mesleğimiz gerekli önemi ve itibarı görmemektedir. Gerek özel sektör gerekse kamu sektöründe mesleğimiz ikinci sınıf mühendislik dalıymış gibi görülmektedir. Meslek gurubumuz içinde bu durumdan hiç de memnun olmayan çok meslektaşımız olduğunu düşünüyorum.
 
Çevre
 
3-      Çevre Görevlisi: Çevre mühendisliğinden mezun olan arkadaşların karşısına çıkan problemlerden birisi de çevre görevlisi saçmalığı. Çevre mühendislerinin çalışma alanlarında çalışmaya yetkileri olan çevre görevlileri. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının verdiği kısa eğitim ve bir sınav sonucunda başarılı olanların elde ettikleri çevre görevlisi belgeleri ile çevre mühendislerinin iş alanlarına ortak olmaları. Çevre görevlisi olamaya hak kazananlar, 4 yıl boyunca zorlu bir eğitim öğretimin ardından elde ettikleri çevre mühendisliği mezunu öğrencilerine eş değer olmaktadırlar. Zaten kısıtlı olan iş alanlarına talip olan kişi sayısının artması büyük bir sorun oluşturmaktadır.
 


4-      Üniversitelerde Bölümlerin Kapanması: Mezun olduktan sonra iş bulamamak herkesin en büyük sorunudur elbette. Bir bölümün mezunlarının birçoğu iş bulamıyorsa, kendi alanında çalışamıyorsa o bölüm kapanmaya yüz tutacaktır. Mesleğimiz de bu kapanmaya başlayan bölümlerden biri. Üniversitelerin çoğunda bölümlerin ikinci öğretimleri çoktan kapandı bile. İş olanaklarının daha güzel hale gelmemesi durumunda bölümümüz muhtemelen birkaç üniversite dışında kapanacak ve mesleğimiz belki de bu şekilde daha değerli hale gelecektir.
 
çevre
5-      Müstakil Bakanlığımızın olmayışı: Çevre Bakanlığı diye bir bakanlığın kurulması mesleğimizin çevre ve şehircilik bakanlığında inşaat mühendisliğine ezdirilmemesini sağlayacaktır. Müstakil olarak bir çevre bakanlığı olması mesleğimizin problemlerinin büyük bir kısmının çözülmesine fayda sağlayacaktır.  


 
             Dünyanın en güzel mesleği olan mühendisliğin en güzel alanlarından biri olan çevre mühendisliğini seçtiğim okuduğumdan çok memnunum. Çevre mühendisleri mesleklerine sahip çıkarsa her şey yerli yerinde olacak ve mesleğimiz gerektiği şekilde değer görecektir. Sizlerin de gördüğü sorunlar varsa yorumlayabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder