1 Mayıs 2020 Cuma

OLMAZSA OLMAZ; “SU”



OLMAZSA OLMAZ; “SU”

İnsan hayatında var olan her şeyin önem sırası vardır. Hayatımızda bazı şeyler çok önemli bazı şeyler daha az önemli bazı şeyler ise “olmazsa olmaz” dediğimiz şeylerdir. Peki nedir insan hayatındaki olmazsa olmaz şeyler. Mesela oksijen olabilir mi? Ya da yiyecekler: meyveler, sebzeler, et ürünleri… Ya da eşimiz, dostumuz veya ailemiz mi? Ya da inançlarımız… Evet bunların hepsi doğru. Gerçekten olmazsa olmazlarımızdır bunlar. Bu düşündüklerimiz dışında öyle bir şey vardır ki aslında gerçekten olmazsa hayat olmaz, olmazsa az önce saydıklarımızın hiçbiri olmaz. İşte bu en önemli olmazsa olmazımız SU.



                    su döngüsü


            Evreni yaratan Rabb'imiz, tüm canlıların ihtiyacını karşılaması için suyu da yarattı ve onu kullanmamız için bizlere akıl ihsan etti. İnsanlar da bunun farkına vararak suyun önemini ve nasıl kullanması gerektiğini çok çabuk çözdü. Çünkü su olmazsa insan hayatı olamazdı. Daha tarihin ilk çağlarında inanlar yaşam alanlarını seçerken suyun olduğu yerleri aradılar. Nehirlerin, çayların kenarlarına yerleşim yeri kurdular. Göçebe yaşayanlar kullanabilecekleri su kaynaklarını aradılar. Biliyorlardı ki su olmadan yaşayamazlardı. Sadece insan kendi vücudunun içme suyu ihtiyacı için aramıyordu aslında suyu. Bir insan ne kadar su içebilirdi ki bir günde. 3 litre bilemedin 5 litre içebilir bir günde bir insan. Temizlik için, meyveler, sebzeler için, binek hayvanları için de şarttı hayatın olmazsa olmazı dediğimi su.
           

            İnsanın yaşayabilmesi için gerekli olan şeylerden suyu ayıran en önemli özellik de bence suyun aranmasıdır. Ne demek istiyorum; mesela oksijen, o da hayati önem taşır insanın hayatında. Ama hiç kimse oksijeni bulmak için bir çaba sarf etmez çünkü zaten Allah onu her yere koymuştur. Fakat su aranır. Çünkü su her yerde bulunmaz. Kaliteli su aranır. Bir kentin ya da bir ülkenin gelişmişliği o ülkenin kaliteli su kaynaklarına da bağlıdır. Büyük kentlerde özellikle insanlar kaliteli su bulmakta zorluk çekmektedir. Bu yüzden paketlenmiş sular kullanmak zorunda kalmışlardır. Kaliteli suyun önemini en çok da içme suyu kıtlığı çeken ülkelerde gözlemleyebiliriz. Günümüzde bile hala temiz içme suyu olmayan ülkeler var. Bu ülkelerde temiz su olmadığından insanlarda kolera, tifo gibi sulardan geçen hastalıklar çok daha fazla görülmektedir. Oralardaki insanların hayatlarındaki en büyük hayaller sadece temiz bir sudur. Temiz su içmek, temiz su ile yıkanmak. Hatta o temiz suyun berraklığını görerek, onun muazzam görüntüsünü iliklerine kadar hissetmek.   

            Su patojenik mikroorganizmaların yaşamları için tabii bir ortamdır. Hastalık yapıcı canlılar suda çok rahat yaşayabildikleri gibi çok seri bir şekilde de taşınabilirler. Su akışkan özelliğinden dolayı hastalık yapıcı organizmaları her yere götürüp her insana bulaştırabilecek güce sahiptir.

            İnsanların biyolojik olarak ihtiyaç duydukları, hayatlarının en temel olmazsa olmazı olan suyu kaybetmemeliyiz. Bilmeliyiz ki su elimizden akıp gidebilir. Tasarruflu kullanmalıyız evimizdeki suyumuzu. Denizleri, okyanusları, ırmakları kirletmemeliyiz. Atıklarımızı arıtmadan vermemeliyiz yüzeysel sulara. Biz suya bakmalıyız ki o da kalitesiyle baksın insanlara ve doğaya.
            İşte bence daha bunun gibi birçok sebepten en teme OLMAZSA OLMAZIMIZ SU’dur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Manşet