26 Ocak 2019 Cumartesi

Teknolojinin Hayatımıza Etkileri


TEKNOLOJİK GELİŞMELER

Teknolojik-Gelişmeler

        Teknolojinin geçen her gün daha da geliştiği herkesin bildiği bir şeydir. Peki teknoloji gelişimi insan hayatını nasıl etkiliyor. Teknoloji gelişimi insanları ileri mi götürüyor yok sa daha mı geri gidiyoruz. Teknolojik gelişmeler bize fayda mı sağlıyor yoksa zararı daha mı fazla? Bu soruları o kadar çok sıralayabiliriz ki...

       O kadar çok gelişti ki teknoloji artık neredeyse teknolojisiz yaşayamaz hale geldik. Teknolojinin hızla gelişmesi ile her geçen gün daha fazla bağlanıyor ve hayatımızın vazgeçilmezi haline getiriyoruz. Yediden yetmişe herkes teknolojiye mahkum olmuş durumda.. Henüz üç beş yaşındaki çocuklardan, yetmiş seksen yaşındaki ninelere, dedelere kadar teknolojiyi benimsemiş durumdayız. Bu durumun iyi mi yoksa kötü mü olduğu bence kişiden kişiye farklılık gösterebilir.

       Teknoloji yıllar önce kısıtlı alanlarda gelişmekteydi. yıllar geçtikçe teknoloji her alanda gelişmeye başladı. Önceleri sanayi alanında gelişmelerin daha çok olduğu düşünülürse, şimdilerde ise her alanda hızla gelişmeler yaşanmaya başlanmıştır. son yıllarda teknolojideki gelişmeleri sadece okumaya kalkarsanız bile yetişemezsiniz. Her geçen gün bilgisayar teknolojisi ve sanal beyin çalışmaları hızla ilerlemektedir. Teknolojiye yetişme çabası gösteren insanların çabası da boşa çıkmaktadır. Her alanda hızla gelişen teknolojiye insanın yetişebilmesi mümkün değildir zaten. 

        Peki Gerçekten Teknoloji Gelişiyor mu?

Teknoloji gelişiyor diyoruz, gelişen teknolojinin inanılmaz olduğunu düşünüyoruz. Fakat şöyle bir soru geliyor benim aklıma. Gerçekten ilerliyor mu bu teknoloji. Bu soruyu sormayı aklıma getiren durumlardan biri şudur; Yıllar önce yapılan Mimar Sinan eserleri. Örneğin Edirne'deki, Mimar Sinan'ın Ustalık eserim olarak adlandırdığı Selimiye Cmii. Bu caminin En önemli özelliği minarelerinin içindeki merdivenleri. Üç ayrı kapıdan girilen aynı yere çıkan üç ayrı merdiven var ve her birinden çıkan insanlar birbirini görmezler. Ayrıca yine Selimiye Caminin akustiği ise hala yeni yapılan camilerde bulunmamakta, daha doğrusu sanırım yapılamamaktadır. Bunun dışında yine araştırıldığında teknolojinin eskiden de farklı geliştiğini düşünebiliriz. İhtiyaçlar oldukça bir şeyler üretilmiştir. Günümüzdeki teknolojik gelişmelerde eskiden olduğu gibi ihtiyaçlardan kaynaklanmaktadır. 

Teknolojinin Olumlu ve Olumsuz Etkileri

Peki hayatımızın her alanına girmiş ve onsuz yaşayamaz hale geldiğimiz teknolojinin insanlara sadece faydaları mı var? Bence bunun sonucu kesinlikle hayır. hayatımızı kolaylaştıran, uzakları yakın eden, dünyayı küçülten, bilgiye ulaşımı kolaylaştıran gelişmelerin insana ne zararı olabilir ki diyebiliriz, ama öyle değil. Evet şimdilerde mutfağa girdiğimizde bulaşık makinesi ile yıkamak, kombilerle evi ısıtmak, süpürgelerle ev temizlemek,çamaşırları yıkamak gibi elbette ki hayatımız kolaylaşıyor. Ama ilerleyen teknoloji bazı yönleri ile hastalanmamıza da sebebiyet veriyor. Bunun en büyük sebebi ise sosyal medya, akıllı telefonlar tabletler ve bilgisayarlar. Hepimiz şuursuzca kullanıyoruz, faydalanıyoruz zararlarını aklımıza bile getirmeden. Bakın SDÜ üniversitesi Çocuk Endokrinoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Bumin DÜNDAR ne diyor; Elektrikli cihazların ergenlik gelişimi üzerine etkileri konusunda fareler üzerinde deney yaptıklarını, Fare deneyinden elde edilen sonuçların,elektriksel alanların vücuda ciddi oranda zarar verdiğinin tespit edildiğini, sürekli elektriksel alana maruz bırakılan gebe farelerin yavrularının kontrol grubundaki farelere göre belirgin olarak düşük doğum ağırlıklı doğduklarını,büyüme ve gelişimlerinin daha geç olduğu saptandığını." ifade etmişti.

Gelişen teknolojiden faydalanmalı fakat sınırsızca bağlanmamalıyız. Hayatımızda vazgeçilmez bir konuma koymamalıyız. en önemlisi ise çocuklarımızı teknoloji bağımlısı olmaktan alıkoymalı, teknolojiyi gerektiği yerlerde gerektiği kadar kullanmalıyız..

Sabır edip okuyan herkese teşekkür ederim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Manşet