Manşet

Slider

22 Ocak 2019 Salı

Ülkemizde Mühendislik

 Mühendis Olmak Evet Güzel

            Ama.....


           Evet işte aması var hatta amaları var mühendis olabilmenin. En başta mühendis olabilmek için fakülteyi kazanmak yani iyi bir matematik ve fen neti bırakmak gerekiyor ÖSYM sınavında. Peki aldık diyelim güzel bir puan ve yaptık tercihimizi, girdik şöyle güzel bir ilde, güzel bir üniversiteye. İşte şimdi her şey başladı.

          Mühendislik fakültelerini okumak fakülteyi kazanmaktan daha zordur. Bu herkesin bildiği bir konu. Ağır matematiksel dersler, proje ödevleri, ince hesaplar, uygulamalar, bilgisayarlı çizim programları, stajlar, teknik resim bilgi ve becerileri, proje okuyabilme kabiliyeti, üç boyutlu düşünebilme.... ve daha bunlar gibi birçok işle uğraşmaya hazır olun.

          Zordur dersleri ama çok zevklidir. Tabi bu işleri yapmayı göze alabilene. Okuması zordur ama bir şekilde okunur ve biter. Her başlangıç gibi Mühendislik Fakültesinin de bir onu vardır ve oda biter. Ama her bitiş başka bir başlangıçtır. Mezun olduk aldık diplomaları. Sıra şimdi o diplomalar ile almış olduğumuz yetkileri kullanabilmekte.. Kolay mı bu? Tabi ki bunun da cevabı hayır. Mühendis olarak ülkemizde çalışmak okumaktan daha zordur, tıpkı fakülteyi kazanmanın okumaktan daha kolay olduğu gibi, fakülteyi bitirmek de bitirdikten sonra iş bulmaktan daha kolaydır. İş bulma çabaları tam bir fiyaskodur.

       Dünyanın en saygın mesleklerinden biri olan mühendislik ne yazık ki ülkemizde yeterli değeri ve desteği görememektedir. Bugün mezun olan her mühendis potansiyel bir işsizdir. Aldığı tüm eğitimleri unutmaya yüz tutan bir teknik beyindir. Ülkenin kaybetmeye başladığı ekonomik bir değerdir. Mezun mühendisleri asgari ücretle çalıştıran bir anlayış kabul edilemez bir anlayışın temel taşıdır.

       Ülkemizde bazı mühendislik dalları ne yazık ki kapanmak üzeredir. Öğrencilerin atanamama, iş bulamama kaygısı, mühendislik fakültelerini tercih etmemelerine sebeptir.

     Umarız gereken değer mühendislere ve mühendisliklere verilir. Asgari ücret kelimelerinin özel sektörde mühendisler ile aynı cümlede bile kullanılmasına engel olunması en büyük beklentimdir.


Saygılarımla..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder