29 Ocak 2019 Salı

ATIKSULARDAN AĞIR METALLERİN UZAKLAŞTIRILMASI


      Atık Sulardan Ağır Metallerin Giderilmesi

        Hala Ahmed Hegazi'nin 10 Mart 2013 tarihinde kabul edilen makalesinin Türkçeye Çevrilmiş halinin özetini burada paylaşıyorum. Çevre Mühendisliğini yakından ilgilendiren bir konu olan Ağır metallerin atık sulardan uzaklaştırılması hakkında çalışmalar yapılmış ve çok faydalı tespitler yapılmıştır. Bilinenin aksine Ahmed Hegazi, pahalı olan aktif karbonun yerine, tarımsal ve endüstriyel atıklardan yararlanmış ve kayda değer sonuçlara ulaşmıştır. Makalenin orijinalini veya çevirisini isteyen arkadaşlar yorum kısmında belirtebilirler.

       Makalenin özeti;

         Özet; Adsorpsiyon prosesleri, çeşitli araştırmacılar tarafından ağır metallerin atık akımlardan uzaklaştırılması için yaygın bir şekilde kullanılmaktadır ve aktifleştirilmiş karbon sıklıkla bir adsorban olarak kullanılmaktadır. Su ve atıksu arıtma endüstrilerinde yaygın olarak kullanılmasına rağmen, aktif karbon pahalı bir malzeme halini alıyor. Son yıllarda, eliminasyon için güvenli ve ekonomik yöntemlere duyulan ihtiyaç kirli suların sebep olduğu ağır metallerin, piyasada bulunan aktif karbona düşük maliyetli alternatiflerin üretilmesi yönünde araştırma ilgisini gerekli kılmaktadır. Bu nedenle, tarım bazlı ucuz adsorbentlerin olası tüm kaynaklarının araştırılması ve bunların ağır metallerin uzaklaştırılmasına yönelik fizibilitesinin ayrıntılı olarak incelenmesi acil bir ihtiyaçtır. Bu araştırmanın amacı, atık sudaki ağır metallerin giderilmesi için daha ucuz adsorbentlerin kullanım olanaklarını incelemektir. Çeltik kabuğu ve uçucu kül gibi tarımsal ve endüstriyel atık yan ürünleri, EL-AHLIA Şirketi atık suyunun elektrokaplama endüstrileri için gerçek bir vaka çalışması olarak atıksudan ağır metallerin giderilmesi için kullanılmasına yöneliktir.
            Sonuçlar düşük maliyetli adsorbentlerin 20-60 mg / l konsantrasyonda ağır metallerin uzaklaştırılması için verimli bir şekilde kullanılabileceğini, ayrıca gerçek atık su kullanarak pirinç kabuğunun aynı anda Fe, Pb ve Ni'nin uzaklaştırılmasında etkili olduğunu gösterdi Uçucu kül Cd ve Cu'nun uzaklaştırılmasında etkili olmuştur.


          Çevre Mühendislerine ve Çevre mühendisliği okuyan arkadaşlarımıza faydalı bir makale olacağına inanıyorum. Zaman zaman bu şekilde paylaşımlarda bulunacağım.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Manşet