26 Mart 2019 Salı

Etkili Mülakat Teknikleri




Mülakat Teknikleri

Günümüzde iş sahibi olmanın ne kadar zor olduğunu sanırım anlatmaya bile gerek yok. Eskiden kullanılan ekmek aslanın ağzında deyimi bile günümüzde artık daha farklı şekilde ifade ediliyor. Her geçen gün iş bulmanın zorlaşmasının en büyük sebebi nitelikli insanların sayısının hızla artması. Her alanda üniversitelerin ilgili bölümlerinde her yıl yüzlerce insan mezun olmaktadır. Mezun olan her genç iş bulmak için her yolu deniyor.

Üniversitelerden mezun olduktan sonra iş bulmak için çeşitli yollara başvuran geçlerin önündeki en büyük sıkıntılardan biri yapılan mülakatlar. Özel sektörün geçmişten beri uyguladığı bu yöntemi artık devlet kurumları da uygulamaya başlamıştır. İyi yönlerinin yanında tabi kötü yönleri de bulunmaktadır mülakatların. En kötü yönü ise malum torpil olayıdır. En basit kadrolar için dahi iltimas kişiyi rakiplerinden haksızca öne geçirebilmektedir.


mülakat teknikleri



Mülakatlarda başarılı olabilmek için neler gereklidir?
1-  Mesleki Bilgilere Hâkim Olmak: Üniversiteyi bitiren her birey mesleki açıdan dersler almakta ve çeşitli uygulamalar yapmaktadır. Fakat herkes aynı şeyleri üniversitede almaktadır. Fark atmak için daha etkili bir bilgi birikimine gerek olmasa da mesleki olarak temel bilgilere hakim olunmalıdır.

2- Özgüven: Diyelim mülakata giriyoruz. Alanımızda çok iyiyiz ve hemen hemen her şeyi çok iyi biliyoruz. Ama komisyon karşısında kendimize güvenmeden vereceğimiz cevaplar mülakat komisyonunca beğenilmeyip olumlu değerlendirilemeyebilir. Şunu unutmayalım ki artık bilmek kadar bilgiyi güzel sunabilmek de önemlidir.

3- Diksiyon: Mülakat komisyonlarının dikkat ettiği diğer bir önemli husus da adayların diksiyonlarıdır. Anlaşılır bir ses tonu ve güzel bir Türkçe sizi rakiplerinizin önüne geçirecektir. Diksiyonun yanında kibar davranmak da son dereci önemlidir.


4- Kıyafet: Mülakata elbette günlük kıyafetlerle, günlük gezildiği gibi gidilmemelidir. İlla takım elbise kravat takmak gerekmese de, gideceğiniz yerin ciddiyetini göre giyinip ona göre tıraş olmak, bakımlı olmak gerekmektedir. Komisyon üyeleri adayların paspal bir şekilde karşılarına çıkmaktan hoşlanmazlar.

5- Sempatik Olmak: İnsan ileteşemende sempati çok önemlidir. Sempatik bir kişiliğiniz varsa rakiplerden bir adım öndesiniz demektir.

6- KPSS Puanı: Mülakatına girdiğiniz kurum sizi KPSS puan sıralamasına göre çağırdı ise yüksek KPSS puanı çok önemli bir noktadır. Kpss puanını göz ardı eden hiçbir mülakat komisyonu bulunmamaktadır.


Mülakatlar liyakat belirleme açısından çok faydalıdır. Fakat çok titiz çalışan ve alanında uzman kişiler mülakat komisyonlarında görev almalıdır.  
İş arayan herkesin yolu açık olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Manşet